Οι εταιρείες Glafcos Marine ΕΠΕ και ΤΜ Λύσεις ΕΠΕ συμμετέχουν στο έργο «Ενέργεια από τα Κύματα: Καινοτόμα Τεχνολογία για Άμεση και Έμμεση Αξιοποίηση» και Ακρωνύμιο: WAVE2ENERGY, το οποίο είναι ενταγμένο στο ενιαία δράση κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης & καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020). Η Marine ΕΠΕ (GLA.M.) από το 2008 συνεργάστηκε στην εξέλιξη της τεχνικής ιδέας, που αφορά τη μετατροπή της ενέργειας των κυμάτων της θάλασσας σε ηλεκτρική ενέργεια. Στόχος της συνεργασίας ήταν και παραμένει να περάσει η τεχνική ιδέα σε βιομηχανική μονάδα παραγωγής, αφού φυσικά δοκιμαστεί σε πιλοτικό επίπεδο.
Αντικείμενο του WAVE2ENERGY είναι η ανάπτυξη σε επιδεικτικό επίπεδο, μονάδων αξιοποίησης κυματικής ενέργειας, με στόχο είτε την παραγωγή και μεταφορά προς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά, είτε με άμεση (επιτόπια) χρήση της για την βιο-αποκατάσταση βυθών ρυπασμένων από ανθρωπογενής δραστηριότητες.
Ειδικότερα, οι επιμέρους στόχοι του WAVE2ENERGY είναι:
- Ο σχεδιασμός και κατασκευή δύο μονάδων επιδεικτικών διαστάσεων και διαφορετικής χρήσης, που βασίζονται στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την GLAFCOS Marine και τους συνεργάτες της. Οι μονάδες αυτές θα υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας ένα πολύ-αρθρωτό σύστημα συνδέσεων μεγιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό την απόδοσή τους για ένα μεγάλο εύρος καιρικών συνθηκών.
- Η δοκιμή / χρήση της πρώτης μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μεταφερθεί μέσω κατάλληλων μέσων που θα καθορισθούν στα πλαίσια του έργου στη ξηρά για αποθήκευση / κατανάλωση. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη χρήση συμφωνεί με τους στόχους της γενικότερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής περί μείωσης των ρύπων που παράγονται από πλοία κατά τον ελλιμενισμό τους.
- H δοκιμή / χρήση δεύτερης μονάδας ως σύστημα άμεσης μετατροπής της κυματικής ενέργειας σε μηχανική για τον αερισμό των θαλάσσιων πυθμένων που έχουν μολυνθεί από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην βιο-αποκατάσταση τους.
- Η ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού ελέγχου που θα επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση της λειτουργίας των μονάδων, τη βύθιση τους ώστε να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα και την αδρανοποίηση στοιχείων όταν δεν υπάρχει ανάγκη λειτουργίας.
- Η ανάπτυξη ενός μοντέλου προσομοίωσης λειτουργίας που επιτρέπει τη διαστασιολόγηση των μονάδων με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες σε μια περιοχή ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί τεχνοοικονομικά το κόστος της επένδυσης και φυσικά το όφελος της.
- Η πλήρης περιβαλλοντική αξιολόγηση και των δύο διαδικασιών αξιοποίησης της καινοτόμου τεχνολογίας, με έμφαση και εναλλακτικές μεθόδους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου.